Az őszi-téli hónapok egyik kellemetlen velejárója a száraz bőr, köszönhetően a hidegnek és a szélnek. Ennek egyik legzavaróbb formája, amikor ajkunk kicserepesedik, ami nem nyújt szép látványt és még fájdalmas is lehet. Egy kis törődéssel azonban sokat tehetünk azért, hogy helyrehozzuk a bőr állapotát és megelőzzük a hasonló helyzeteket.

Ajakbalzsam

Ez magától értetődik: főleg akkor használj feltétlenül balzsamot, ha kimész a hidegbe vagy nagyon száraz levegőjű helyiségben vagy. Evés, ivás után érdemes újra felvinni, hiszen könnyen letörölhetőek.

mtec1sm2oiqddpgd9ojm7ngMéhviasz

Használj méhviasz tartalmú ajakbalzsamot (mint például az Oriflame univerzális balzsam), mert ez benntartja a nedvességet a bőrben, megvédi a fertőzésektől és az időjárás ellen is védelmet nyújt.

Napvédelem

Az ajkakat is meg kell védeni a napsugárzás káros hatásaitól. Mindig használj fényvédőt – felhős időben is – vagy szerezz be olyan ajakbalzsamot, mely tartalmaz napvédelmet.

Bőrradírozás

Hetente egyszer gyengéden radírozd át az ajkakat, hogy eltávolítsd a száraz részeket. Erre akár az is remek módszer, ha fogkefével óvatosan átmasszírozod a bőrt. Minden esetben használj utána nyugtató ajakbalzsamot.

Ha már kicserepesedett, ne piszkáld

Bár sokszor nagy a kísértés, hogy a kicserepesedett ajkakról a száraz részeket eltávolítsd, de ne tedd, mert vérzést okozhat, ami lassan gyógyul és el is fertőződhet.

Hidratálás belülről

Tudtad, hogy az ajkakon keresztül több nedvességet veszít a szervezeted, mint bármely más területen? Ez hozzájárul ahhoz, hogy az ajkak bőre feszül és meg is repedhet – ezért rendkívül fontos, hogy elegendő vizet fogyasztva mindig hidratáljuk a szervezetünket!

lady-in-red-912366_960_720Használj sálat

Ha nagyon hideg vagy szeles az időjárás, takard el ajkaidat egy sállal. Ez megvédi attól, hogy kiszáradjon, kicserepesedjen.

Ne nyalogasd az ajkaidat

Ezzel „lemosod” a bőr természetes faggyútartalmát és még jobban kiszáradhatnak az ajkaid.

Táplálkozással a bőr egészségéért

Az étkezésünk hatással van ajkaink egészségére is. Az A-vitaminban gazdag ételek (mint például a tojás, a tej vagy a sárgarépa) helyreállítják és regenerálják a bőrt, az E-vitamin pedig, mely megtalálható a leveles zöldségekben, kisimítja a bőrt és megelőzi a finom ráncok kialakulását.

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hasonló bejegyzések