Amikor ruhát választunk, figyelembe vesszük adottságainkat, alakunkat, miért ne tennénk hát ugyanezt a szemünk hangsúlyozása során is? Megmutatjuk a leggyakoribb szemformákat és adunk néhány tippet, amely segít a sminkelésben, hogy csodás legyen a tekinteted!

Mandulavágású szemekmandula

Az európai ízlés számára ez az ideális szemforma, ehhez a legtöbb típusú smink tökéletesen jól áll. Csak arra kell figyelni, hogy a természetes vonalakat ne ellensúlyozd a sminkkel, tehát ne húzd szét vagy nyomd össze a szemeket. Ideális megoldás a sötét árnyalatú, füstös szem, melynél belülről kifelé sötétedik a szemhéjárnyaló színe. Még hangsúlyosabbá teheted a sminket, ha a szemöldökcsontot pirosító használatával hangsúlyozod.

kerekKerek szemek

Ha az írisz körül látszik a szem fehér része, akkor kerek szemed van. A cél általában a szűkítés, illetve nyújtás, tehát hogy a szem ne tűnjön annyira kör alakúnak, közeledjen a hosszúkásabb mandula formához. Ilyen esetben sokat segít a tusvonal, a külső sarkaknál enyhén ívelve. Lehet vastag vagy vékony, akár alul-felül is. A szemhéjpúder használatakor arra figyelj, hogy a mozgó szemhéjon kerüld a nagyon világos vagy fényes árnyalatokat, mert ezek még nagyobbnak mutatják a szemet. Ezek a színek kerüljenek a szemöldök alá vagy a belső szemzughoz.

Lefelé ívelő szem

A lefelé ívelő szem esetében a külső szemsarok lejjebb van, mint a belső, ezért kicsit szomorkássá válik a tekintet, a sminkelés során ezt ellensúlyozzuk. Egy erőteljes macskaszem megoldás a legjobb módszer erre, melynél a felső kontúrt túlhúzzuk a szemen, kifelé vastagodva és felfelé ívelve, így optikailag felfelé húzza a szem szélét. A szemhéjárnyaló felvitelénél a világos szín kerüljön a belső szemzugra, így ez hangsúlyosabb lesz, a külső szélekre pedig sötétebb árnyalat kerüljön. Ha egy fényes, világos szemhéjárnyalóval kiemeled a szemöldökcsontot, azzal is felfelé irányíthatod a tekintetet.

Rejtett szem

Ennél a típusnál a szemhéj a szemredőre nehezedik, a szemöldök közel helyezkedik el a szemekhez, így viszonylag kis felület áll rendelkezésünkre a sminkeléshez. Az alsó szemhéjat semleges színnel kontúrozd, például bronzzal vagy csokoládébarnával, a vízvonalat pedig hagyd szabadon, különben még keskenyebbnek hat a szem. A felső szemhéjra csak egészen vékony kontúr kerüljön, a szempillaspirállal viszont ne spórolj, a hosszú és ívelt pillák remekül nagyobbítják a szemet! A szempilla-göndörítőt is használd bátran!

tavolkozelTávol vagy közel ülő szemek

Az átlagos távolság két szem között pont akkora, hogy még egy szem beférne a kettő közé. Ha annál nagyobb, akkor beszélünk távol ülő szemekről, ha pedig kisebb, akkor közel ülő. Ezek ellensúlyozására a legegyszerűbben a sötét és világos árnyalatokat alkalmazhatjuk.  Közel ülő szemek esetén világos, távol ülő szemek esetén sötét árnyalat kerüljön a belső szemzughoz, ez optikailag közelíti, illetve távolítja a szemeket. A sötét színt túl is húzhatjuk kicsit a szem sarkain, ezzel növelhetjük a hatást.

Mono (ázsiai formájú) szemhéjazsiai

Mono szemhéj, vagy más néven ázsiai típusú szemek – kicsinek tűnnek, gyűrődés és kiemelkedő szemöldökcsont nélkül. Mivel a mozgó szemhéj általában nem látszik, ezért a felső pillavonalat nem érdemes kontúrozni. A legjobban hangsúlyos, erőteljes sminkkel lehet kiemelni ezt a típust, például a macskaszemmel. Sötét szemhéjárnyalót használj, és húzd végig a felső szemhéjon, majd hosszabbítsd meg a külső szemzugnál és íveld felfelé.

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hasonló bejegyzések