Akik rendszeresen olvasnak szépségápolással, egészséggel kapcsolatos cikkeket, bizonyára rengeteg információval találkoznak a napvédelem kapcsán. A nyári kánikulában nem lehet elégszer beszélni róla, de fontos, hogy a többi évszakban se feledkezzünk meg róla!

Alapvető tudnivalók

A napsugárzás UVA, UVB és UVC részekből áll, utóbbi szinte el sem jut bőrünkhöz, az UVA és UVB viszont komoly veszélyt jelenthet.

Ahhoz, hogy barnuljunk, az UVB sugarak szükségesek, és persze a leégést is nekik köszönhetjük. Az UVA sugarak pedig bár nem okoznak azonnali kárt, hosszú távon öregítik a bőrt és a melanoma kialakulásában is szerepet játszanak. Ezért fontos, hogy mindkét típus ellen védekezzünk!

Faktorok és bőrtípusok

A napvédő termékeken szereplő SPF szám (SPF=Sun Protection Factor, azaz fényvédő faktor) azt mutatja meg, hogy használatával mennyi idővel tölthetünk többet a napon, mint anélkül.

A megfelelő védelemhez azonban ismernünk kell bőrtípusunkat, hiszen fényvédelem szempontjából 6-féle létezik, és ezek más-más mértékű saját védelemmel rendelkeznek.

Jellemzők Napvédő nélkül napon tölthető idő 15-ös faktorszámmal
1-es bőrtípus Haj: szőke vagy vörös Szem: világoskék
Bőr: fehér, szeplős
2-5 perc kb. 30 perc
2-es bőrtípus Haj: szőke
Szem: kék, zöld vagy szürke
Bőr: fehér, kissé barnul
5-10 perc kb. 2 óra
3-as bőrtípus Haj: sötétszőke, világosbarna
Szem: szürke, zöld vagy barna
Bőr: bézs, barnulni képes
10-20 perc kb. 3 óra
4-es bőrtípus Haj: barna
Szem: barna
Bőr: kreol, jól barnul
20-40 perc kb. 3 és fél óra
5-ös bőrtípus Haj: sötétbarna
Szem: sötétbarna
Bőr: sötétbarna, gyorsan barnul
40-60 perc jellemzően nem ég le
6-os bőrtípus Haj: fekete
Szem: sötétbarna, szinte fekete
Bőr: sötétbarna, fekete
jellemzően nem ég le jellemzően nem ég le

Azonban a bőr védelméhez mindez még mindig nem elegendő, hiszen a faktorszám az UVB sugarak elleni védelemre vonatkozik! Az UVA sugarak esetében a faktorszám harmadával számolhatunk, de ma már kaphatóak kifejezetten UVA védelemmel ellátott termékek is.

Biztonságos barnulás

A napon tartózkodás két oldala igencsak ellentmondásos, hiszen a bőrünk szempontjából kifejezetten káros, ugyanakkor vitalitásunknak, életkedvünknek rendkívül jót tesz, nem beszélve a D-vitaminról, melyhez a napon tud hozzájutni szervezetünk. Az arany középutat érdemes keresni, ehhez adunk néhány tippet:

  • Az örök intelem továbbra is igaz: délelőtt 11 és délután 3 között próbáljuk kerülni a tűző napot, húzódjunk inkább árnyékba – de ott is gondoskodjunk a fényvédelemről!
  • Tartsuk be a fokozatosság elvét! Semmiképpen se akarjuk elérni a csokoládébarna bőrszínt egy-két nap alatt, szoktassuk bőrünket fokozatosan a naphoz.
  • Ha vízbe megyünk, mindenképpen kenjük be újra magunkat, akkor is, ha vízálló a naptejünk, és egyébként is 2-3 óránként ismételjük meg a műveletet.
  • Belsőleg is védekezhetünk, sok ételféleség ugyanis erősíti a bőr védekezőképességét, ezekről az Oriflame Wellness Blogon olvashatsz: Oriflame Wellness – Napvédő ételek
0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hasonló bejegyzések