Sajnos semmi sem tart örökké, sem a kedvenc szempillaspirálod, sem a jól bevált arckrémed, sem a legdrágább parfüm, amit hirtelen felindulásból vettél meg. A legtöbb esetben még azelőtt lejár a kozmetikumok szavatossága, hogy elfogynának, mégis rengetegen használják tovább, akár évekig is ugyanazt a terméket.

Olyat is hallani, aki még anyukájától örökölte meg kedvenc rúzsát, pedig azt már sok-sok éve ki kellett volna dobni!

Nemcsak azért fontos a szavatossági idő betartása, hogy mindig tökéletes színekkel, kiváló minőségben sminkelhess, de akár bőrproblémákat, betegségeket, szemgyulladást is okozhatnak! Úgyhogy ezentúl gondoskodj róla, hogy a lejárt termékektől időben megszabadulj!

Öröm az ürömben: vehetsz helyettük újat!

A csomagoláson a gyártók jelzik a szavatosságot, hónapban megadva. Ez a felbontástól érvényes. Sok esetben a terméken észrevehető, hogy már nem megfelelő a minősége, de nem mindig, például egy szemhéjpúdernél nincs feltűnő változás, mégis fontos, hogy időben lecseréld! Lássuk, meddig használhatod az egyes sminkszereket, kozmetikumokat.

 • Alapozó: 6-12 hónap
  Sokszor a szín vagy az állag változása jelzi a minőségromlást, de gyanús lehet az is, ha úgy érzed, már nem fed megfelelően.
 • Púder, pirosító: 2-3 év
  A por állagú termékek tarthatóak el a legtovább, a krémeseket inkább cseréld le egy év után.
 • Szempillaspirál: 3-6 hónap
  Ez az egyik legrövidebb szavatossági idejű termék, és komoly veszélye is van, hogy esetleg begyullad a szemed a régi spiráltól, így figyelj a lejáratra! Ha csomós, szárazabb, esetleg fura szaga lesz, azonnal kukába vele!
 • Szemceruza: 1,5 év
  Érdemes gyakran hegyezni, így tisztul is folyamatosan, nem kell a baktériumoktól tartani. Ugyanakkor, ha változik az állaga, töredezni kezd, akkor cseréld le gyorsan!
 • Szemhéjpúder: 2-3 év
  Por állaguk miatt hosszabban eltarthatóak, de az applikátort rendszeresen tisztítani, illetve cserélni kell!
 • Szemhéjtus: 6-12 hónap
  A folyékony, ecsetes verziót legfeljebb fél évig használd, a tusceruza típusokat egy kicsit tovább is lehet. Ha szemcsés, szárazabb, nehezebb felvinni vagy lemosni, az mindenképp intő jel!
 • Rúzs: 1-1,5 év
  Sokféle típus létezik, érdemes mindig ellenőrizni a gyártó javaslatát, de alapvetően krémes, puha termékekről van szó, ami ráadásul baktériumok melegágya lehet, így inkább előbb cseréld le, mint túl későn.
 • Körömlakk: 2 év
  A besűrűsödött, ragacsos körömlakkok „újraélesztésére” számos tippet hallani – de nem jobb érzés egy új, trendi színt beszerezni?

És hogy ezeket a szavatossági időket hogyan tudod betartani? Hiszen ki tudná észben tartani, mit mikor bontott ki? Erre a legjobb módszer, ha ráírod a termékekre a felbontás napját, és rendszeres időközönként átnézed a neszesszered és a fürdőszobaszekrény tartalmát!

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hasonló bejegyzések