A genetikai hátterünk fontos szerepet játszik abban, hogy milyen az arcbőrünk. Jelentősen befolyásolják ezen felül bőrünk megjelenését a hormonális változások, az étkezési szokásaink és a környezeti hatások is. Ahhoz, hogy megfelelőképpen tudjuk ápolni és óvni a bőrünket, tudnunk kell, hogy milyen a bőrtípusunk és ennek megfelelően milyen arcápolási rutint kell alkalmaznunk.

KOMBINÁLT BŐRbortipus1

Bőrtípus jellemzői:
A kombinált bőrtípust viszonylag nehéz beazonosítani, mivel egyezerre többféle bőrtípus jellegzetességeit mutatja. Általában a T-zónában zsírosabb területek jellemzik, míg az arc többi részén száraz vagy normál a megjelenése.

Ápolása:
Az arc különböző tüneteket mutató területeit a hozzá illeszkedő készítménnyel kezeljük. A T-zónában könnyű gél-állagú krémeket és a zsíros jelleget csökkentő kémet használjunk, a szárazabb területeken pedig intenzíven hidratáló krémeket alkalmazzunk.

bortiupus2ZSÍROS BŐR

Bőrtípus jellemzői:
Fénylő bőr és túlzott faggyútermelés jellemzik. A szervezet hormonális változásainak hatására vagy alkohol fogyasztás mellett általában súlyosbodnak a tünetei. Gyakran megjelennek rajta mitesszerek és pattanások, valamint tág pórusok láthatóak a T-zónában.

Ápolása:
Ne próbáld meg túl sok arcmosással szárazabbá tenni a bőröd, mivel ez még intenzívebb faggyútermelést eredményez. Használj kíméletes arclemosó készítményt és arctonikot, majd könnyű textúrájú szérumot és arckrémet. Meglepőnek tűnhet az, hogy a hidratálás is az arcápolási rutin része ennél a bőrtípusnál, de szükséges, mivel elősegíti a bőr egyensúlyának fenntartását. Mattító arcápoló kendővel eltávolíthatod a napközben felhalmozódott faggyút, az agyagos maszk heti használatával pedig mélyen kitisztíthatod a pórusokat, mivel a maszk felitatja a bőrről a felesleges faggyúváladékot és helyreállítja a faggyúképződés egyensúlyát.

SZÁRAZ BŐRImage_In_Text_3

Bőrtípus jellemzői:
A száraz bőr nem a nedvesség mennyisége miatt száraz, hanem azért, mert a külső rétegei nem képesek stabil szinten tartani a nedvességszintet. Alig látható, zárt pórusok, egyenetlen bőrfelület, finom ráncok és piros foltok jellemzik.

Ápolása:
Ne használj durvább arctisztító készítményeket, mivel ezek roncsolják a bőr hidro-lipid rétegét, ehelyett válassz gyengéden ápoló arctisztító tejet. Magas fényvédelemmel ellátott hidratáló krémmel megakadályozhatod azt, hogy a túlzott napfény káros hatása folytán még inkább kiszáradjon a bőröd. Ne használj tejsav- vagy karbamidtartalmú krémet, mivel ezek is szárítják a bőrt. Ne használj bőrradírt, inkább vattával távolítsd el a szennyeződéseket az arcodról. Mivel a forró víz szárít, zuhanyozz inkább langyosabb vízben.

bortipus4ÉRZÉKENY BŐR

Bőrtípus jellemzői:
Kipirulásra hajlamos, egyenetlen bőrfelület jellemzi. Hőre gyakran érzékeny és könnyen kialakulnak rajta irritált, viszkető területek.

Ápolása:
Ne használj olyan termékeket, amelyek sok illatanyagot vagy erős öregedésgátló hatóanyagot tartalmaznak. Ha az eddig használt krémektől viszket a bőröd és kipirosodik, akkor óvatosan próbálj ki kíméletesebb formulájú termékeket. Minél egyszerűbb és természetesebb antiallergén készítményeket használj az irritáció megakadályozása érdekében.

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.