Nap mint nap foglalkozunk a hajunkkal, fésüljük, formázzuk, mossuk, szárítjuk, és időről időre a fodrász is kézbe veszi egy kis igazítás vagy hajfestés erejéig. Mégis sokszor előfordul, hogy a hajszálaink károsodnak bizonyos szokásaink hatására. Összegyűjtöttünk ezekből tízet, ha ezeket elkerülöd, máris egészségesebb, ragyogóbb lesz a frizurád!

 1. Túl ritkán vagy túl gyakran mosod a hajadmosas
  Sokszor hallani, hogy a mindennapos hajmosás szárazzá teszi a hajat, töredezetté válik és hullani fog. Ez nem ennyire egyértelmű, sokmindentől függ, hogy milyen gyakorisággal szükséges hajat mosni, és ez bizony egyénenként változik. Függ a hajadtól, függ attól, hogy milyen sampont használsz, és függ a körülményektől is, hogy milyen hatásoknak van kitéve a haj a nap folyamán. Így nincs általános érvényű szabály, neked kell kitapasztalnod, hogy mi az optimális mennyiség.
 2. Túl sokat használod a hővel működő hajformázókat
  A hajszárító, a hajgöndörítő, a hajsütővas és a hajvasaló mindennapjaink része, természetes, hogy alkalmazzuk őket. De nem mindegy, milyen rendszerességgel és hőfokon! A hajszárítót közepesen meleg levegővel használd és ne tartsd túl közel a hajhoz, kb. 15 cm az ideális. A formázókat illetően pedig azt javasoljuk, hogy ne ess túlzásba. Ha állítható a hőmérséklete, vedd lejjebb, és ha megoldható, inkább egy-egy alkalomra vesd be őket, semmint a mindennapokban. Sokat segíthetnek a hővédelmet nyújtó hajápolók is, ha gyakran formázod a hajad, feltétlenül szerezz be ilyet.
 3. Erőteljes kémiai eljárásoknak veted alá a hajadfestes
  Ma már sokkal kíméletesebbek ezek a módszerek, mint néhány évtizeddel ezelőtt, a hajfestés, a dauer vagy a szőkítés sokkal kevésbé károsítja a hajat. De semmiképpen sem szabad túlzásba vinni, mert ezek még mindig erős vegyszerek használatával járnak, melyek után a haj számára óriási kihívást jelent megőrizni nedvességtartalmát, rugalmasságát és fényét. Ezeket a kezeléseket feltétlenül szakemberrel végeztesd, a szükségesnél nem gyakrabban és az előírásokat mindig betartva. Az otthoni hajápolásra pedig fordíts még nagyobb figyelmet, használj tápláló, regeneráló hajmaszkokat, olajat, és a kezelt hajra való sampont, balzsamot.
 4. Extrém stressznek vagy kitéve, hosszú ideig
  Természetesen egy-egy nehezebb hét vagy fontos határidő előtti időszak még nem eredményez hajkárosodást, de ha folyamatosan stressz alatt állsz, az a hajadon is meglátszódhat, a legjellemzőbb ilyenkor a nagyobb mértékű hajhullás. Próbálj meg változtatni a körülményeken és kevesebbet idegeskedni
 5. Rendszeresen szoros frizurát hordaszcopf
  A legjobb példa erre a copf, melyet sokan hordanak szívesen akár minden nap, és a tartós hatás érdekében szorosra kötnek. Ez azonban sérüléseket okoz a hajszálakon és a haj töredezéséhez, elvékonyodásához vezet. Az általános szabály az, hogy ha érzed, ha húzódik a fejbőr, ha fáj, akkor túl szoros, vedd lazábbra!
  A szabály igaz a kontyokra és a hajfonatokra is, illetve minden olyan frizurára, amit erősen kell rögzíteni. A hajgumik esetében pedig próbálj arra is figyelni, hogy ne mindig ugyanott fogd össze a hajad, mert így az adott területen károsodni fognak a hajszálak.
 6. Léböjtkúrát tartasz
  Egy ilyen szigorú diéta során a szervezet nem minden tápanyaghoz jut hozzá, amire szüksége lenne, és az egyik első terület, ahonnan visszatartja az energiát, az a haj, mint nem létfontosságú szövet. Általában nem is a kúra alatt, hanem 2-3 hónappal később jelentkezik erős hajhullás vagy a szálak elvékonyodása. A léböjtöt fogd a minimumra, és egészítsd ki a diétádat tápanyagokban gazdag, kalóriaszegény ételekkel, mint például a tojás vagy a fehér húsok.
 7. Hajmosás után törülközővel dörzsölöd a hajad
  A nedves haj sokkal sérülékenyebb, ezért kíméletesen kell szárítani hajmosás után. A dörzsölés sérti a haj külső felületét, a kutikulát, ettől kócos és fénytelen lesz, hosszú távon pedig töredezni fog. A nedvesség felitatásához először csavard bele a hajat a törülközőbe és egyszerűen hagyd rajta egy ideig. Ha szükségesnek érzed, akár két törülközőt is bevethetsz, ha az első már nagyon átnedvesedett, tegyél a hajadra egy szárazat, hogy minél több nedvességet fel tudjon itatni a hajról, mielőtt szárítani és formázni kezded.
 8. Nedvesen fésülöd, formázod a hajad
  Ahogy az előző pontnál is említettük, ilyenkor nagyon sérülékenyek a szálak és a fésülés is felsérti a felületüket. A törülközővel való felitatás után először a kezeddel bogozd ki az esetleges kócos részeket, majd hagyd megszáradni vagy közepes hőmérsékletű hajszárítóval szárítsd meg óvatosan, és csak ezután kerüljön sor a fésülködésre, formázásra.
 9. Nem megfelelően használod a sampont és balzsamot.sampon
  Itt több hibát is elkövethetsz, például ha túl sok sampont használsz, mert akkor nem tudja megfelelően kifejteni a hatását, és nehezebb is lemosni, az pedig nem jó, ha a sampon a fejbőrön marad mosás után. A fejbőr átmasszírozása fontos az alapos tisztításhoz, de soha ne körömmel tedd, csak az ujjbegyeiddel. A hajvégeket nem kell külön besamponozni, elég, ami a fejről lecsurog mosás közben. Ne hagyd a hajadon a sampont (például amíg mosakszol), ha átmasszíroztad a fejbőrt, akkor alaposan öblítsd le. A balzsam pedig ugyanolyan fontos, mint a sampon, mindig használj hajtípusodnak megfelelőt a hajmosás végén.
0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hasonló bejegyzések