Nap mint nap elárasztanak minket az információk, minden területen – nem kivétel ez alól a bőrápolás sem. A reklámok jól hangzó, tudományosnak tűnő érvelései, a női magazinok sokszor hiányos cikkjei, ismerőseink véleménye mind-mind befolyásolja választásunkat, ha arcápolásról van szó. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket, melyeket jobb elkerülni, ha egészséges, ragyogó bőrt szeretnénk!

1. Az arcápoló termékeket gyakran kell cserélni, mert hozzászokik a bőrünk.
Ha egy arcápoló bevált, nincs okod rá, hogy lecseréld, nem fog veszíteni hatékonyságából. Ez olyan, mint az egészséges táplálkozás: nemcsak most tesz jót a szervezetednek, hanem akkor is, ha hosszú éveken át következetesen betartod.
Ami a változtatásra okot adhat, az nem az eltelt idő, hanem az esetleges változások akár a bőrödet illetően, akár a környezetet, az időjárást tekintve, hiszen nyáron egy könnyebb hidratáló is elég, míg télen a nehezebb textúrájú termékekért hálás a bőrünk.

2. Ha felhős az ég, nem kell napvédőt használni.
A felhők nem tartják vissza a káros napsugárzást. Az UV sugarak közel 80%-a áthatol rajtuk, így ha nem vigyázunk, akár le is éghetünk, hiába felhős felettünk az ég. Mindenképpen fontos védeni a bőrünket, hiszen nemcsak a bőrpír lehet a következménye, de a bőr idő előtti öregedése, foltok megjelenése és a ráncosodás is.

232963. A napvédők SPF száma egyenesen arányos az általuk nyújtott védelemmel, tehát a 30-as faktor kétszer annyira véd, mint a 15-ös.
Az SPF szám a termék UVB sugarak elleni hatásfokára utal, mely alapvetően felelős a bőr leégéséért, de nem ad információt az UVA sugarak elleni védelemről, melyek mélyebben károsítják a bőrt, ezek felelnek a korai öregedésért és a foltokért is. Tehát az SPF iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy a termék használata mellett mennyi időt tölthetünk a napon, de a napvédők hatékonyságát még számos más tényező is befolyásolja.
A pontos számokat tekintve: a 15-ös faktorú naptej az UVB sugárzás 93%-át blokkolja (1/15-öd részt enged át), a 30-as faktor pedig 97%-ot blokkol (1/30-ad részt enged át)

4. A természetes összetevők jobbak, mint a szintetikusak.
Ez összetett kérdés, nem hasonlítható össze ilyen egyszerűen a két csoport. A mesterséges hatóanyagok is sokszor számos klinikai vizsgálaton esnek át és biztonságosan használhatóak a velük készült termékek, míg az is előfordulhat, hogy valamilyen természetes összetevő például allergiát vagy túlérzékenységet vált ki. Új termék vásárlása előtt próbáld ki kis bőrfelületen és az alapján dönts, mennyire megbízható forrásból származik az adott termék, illetve bőröd hogyan reagál rá.

5. Ha zsíros a bőröm, akkor nem kell hidratáló krémet használnom.
Hidratálásra minden bőrtípusnak szüksége van! A legtöbb termékcsalád kínál kifejezetten zsíros bőrre kifejlesztett arckrémeket, melyeknek könnyebb az állaga, sokszor például gél jellegű, így könnyen beszívódik és nem kelt zsíros hatást.

6. A bőröregedéssel csak akkor kell foglalkozni, ha már megjelentek a jelei a bőrön.
A bőr öregedése elleni védekezést már nagyon korán el kellene kezdeni, hiszen vannak tényezők, mint például a napsugárzás, melyek folyamatosan gyorsítják ezt a folyamatot, sőt, hatásuk összeadódik az évek során. Ezért az első tennivalónk már egészen fiatalon a napvédők tudatos használata. Emellett az arctisztítás is kiemelten fontos, hiszen hosszú távon a nem megfelelően tisztított bőr is károsodik, tehát a napi arcápolási rutint minél előbb ki kell alakítani.

7. Az arctisztításra elegendő, ha megmosom esténként.arctisztitas
A bőr hosszú távú egészségéhez az arctisztítás elengedhetetlen. Ennek lépéseit, eszközeit és a használt termékeket gondosan meg kell választani, bőrtípusunknak és igényeinknek megfelelően. A tisztítás tekintetében elengedhetetlen, hogy az arcmosáshoz arctisztítót, utána pedig tonikot használjunk, ez biztosítja a szennyeződések maradéktalan eltávolítását. Az arcápolási rutin következő lépéseiként pedig minden esetben használjunk szemkörnyékápolót, szérumot és nappali vagy éjszakai hidratálókrémet.
Fontos, hogy a tisztítást reggel is végezzük el, hiszen az éjszaka során is szennyeződik a bőr, illetve az esti termékek maradékait is el kell távolítani, mielőtt a reggeli rutint elvégezzük.

0 Hozzászólások

Hozzászólás

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hasonló bejegyzések